Kelim decoratie voor in huis

Kelim kussen

Kelim decoratie is gemaakt van authentieke Turks Anatolische kelim-kleden, zoals een Kelim kussen. Deze kussens zijn handgemaakt waardoor elk exemplaar uniek is. Alle kussens hebben een warme kleur en er zitten geometrische patronen in verwerkt. De techniek van het maken van de kelim vloerkleden is al eeuwenoud. Ze worden met de hand geweven met materiaal als wol en katoen.

Waar komt het woord kelim vandaan?

Het woord klinkt sowieso al niet zo Nederlands en dat klopt want de term komt uit het Verre Oosten. Kelimkleden komen uit landen als Turkije en Pakistan. Kelim is ook een Turks woord en is afkomstig van het Perzische kelim. Hier komt dus de term ‘Perzisch tapijt’ vandaan. Zulke tapijten werden al gebruikt in de tijd voor Christus want er werden wanden van heilige tempels mee bekleed. Wat ook een fijne bijkomstigheid was, is dat ze het huis ook warm houden. Verder is het kenmerkend dat elk Perzisch tapijt de naam heeft van de plaats waar ze het tapijt hebben geweven. Eeuwen geleden kon je zelfs aan de kleur en geometrische patroon zien waar het tapijt precies was gemaakt. Een oud kelimkleed herken je aan het feit dat ze niet helemaal recht zijn.

Wat is er zo kenmerkend aan de kelim stof?

De kelim kussens hebben geen voor- of achterkant want ze zijn aan beide zijden gelijk. In Turkije worden deze kussens ook wel gebruikt om op te bidden. Mensen leggen hun knieën op het kussen als ondergrond. Het kussen voelt zacht aan omdat de patronen die er op zijn gemaakt van wol zijn. Verder worden er geen chemische middelen gebruik voor de kelim stof. Alle kleuren zijn van natuurlijke materiaal. Voor het weven van de scheringdraden is katoen gebruikt. Simpelweg omdat dit een prettige stof is om mee te weven want zo kunnen de draden parallel aan elkaar gespannen worden. Doordat de kelimstof zacht aanvoelt zijn ze geschikt voor het maken van kussens.

Be the first to comment